X-Pert Sinai 2010 by BKASM


Assalamualaikum buat semua sang pembaca. Alhamdulillah, akhirnya cuti musim sejuk sudah pun melabuhkan tirainya. Esok, hari Sabtu bermulalah kuliah baru untuk Semester Dua Tahun Pertama. Kemuncak program untuk cuti musim sejuk juga berlangsung secara sempurna dan semuanya selamat. Alhamdulillah.

Program : X-Pert Sinai 2010
Tarikh : 15 Feb 2010 - 17 Feb 2010
Anjuran : Badan Kebajikan Anak Selangor (BKASM)

Tempat : Terusan Suez, Sinai ( Bekas Kubu Israel, Telaga 12 Nabi Musa, Tandas Firaun, Makam Nabi Harun, Patung Lembu Samiri, El-Wady El-Mauqudus Hotel, Gunung Tursina, 12 Mata Air tinggalan mukjizat Nabi Musa, Makam Nabi Saleh, Dahab, Hotel Dahab, Blue Hole, Taba, Kubu Salahudin Al-Ayubi, Teluk pertemuan antara 4 Negara; Jordan, Israel, Mesir, Saudi Arabia )

Aktiviti: Melawat sejarah - sejarah para rasul, Mendaki Gunung Tursina, Snorkeling di Blue Hole, Dahab.


Sinai bersebelahan dengan Palestin (Israel), Jordan dan Saudi Arabia



Perjalanan pada pukul 12.50 pagi 15 feb 2010



Berhenti berehat untuk solat subuh, tetapi terjumpa pondok polis yang agak ajaib ni. Hanya bertiangkan anak tangga yang menyerong sahaja. Tak sangka begitu stabil. Mesir, Oh! Mesir.


Tak ku sangka, akhirnya dapat lihat dengan mata sendiri TERUSAN SUEZ setelah mempelajari Sejarah ketika berada di Tingkatan 2. Terusan Suez merupakan antara terusan yang sibuk. Jangan lupa, selat melaka juga antara selat yang tersibuk di dunia. Bangga koot.


Kapal - kapal yang lalu di terusan suez. Ni baru pagi. Kalau siang hari, orang kata sibuk macam traffic jam. Huhu. Bayangkanlah..


Belakang kami adalah kapal China Shipping Line, pasaran cina agak meluas walaupun kebanyakan barang mereka takderlah bagus mana. Haha. Mungkin sebab murah menjadi tarikan orang ramai.


Perjalanan ke bekas kubu israel di Sinai suatu ketika dahulu



Bersama tulisan tinggalan askar - askar Israel



Jentera askar israel



Machine gun israel. Menakutkan




Inilah kubu israel ketika perang merebut Sinai antara Mesir dan Israel. Diceritakan ketika itu, Mesir hampir tewas dek kerana kubu Israel yang begitu kuat menggunakan susunan batu bersalutkan jaringan besi. Di tambah perjalanan bawah tanah yang menjadi tempat - tempat askar menyorok. Ulamak syeikh azhar bermimpi bahawa cara untuk mengalahkannya dengan menggunakan air. Lalu, askar - askar Mesir menggunakan hos air untuk menjatuhkan semua kubu pertahanan Israel. Kemenangan berada di pihak Mesir dan sebab itulah kami dapat menjejakkan kaki ke Sinai memandangkan Sinai milik Mesir. Huhu.


Try to guess, ni askar Mesir ke askar Israel?


Meriam milik Israel




Peluru Israel




Telaga 12 yang dibina oleh Kaum Nabi Musa




Pokok berhampiran telaga 12




Perjalanan siang yang memenatkan




Di hadapan pantai tandas Firaun




Di dalam tandas Firaun ada sauna semula jadi. Wap yang sangat panas.




Tiba di Hotel Sinai




Sebelum mendaki gunung Tursina pada 12.00 tengah malam




Pendakian yang memenatkan. Rehat sebentar..




Kanak - kanak Selangor berjaya sampai ke puncak! Yeah..~




Sejuk giler time ni. Rasa macam nak pecah je tapak tangan. Grr.




Usha matahari terbit. Subhanallah! Sungguh menakjubkan. Di puncak gunung ini ada sebuah masjid dan sebuah gereja. Setelah selesai solat subuh dalam masjid di puncak gunung ini, kami menunggu matahari terbit. Ketika matahari terbit, kami menasyidkan Asma Ul-Husna. Semua orang kristian yang berada di gereja sebelah masjid tergamam. Huhu.




Macam tak percaya dah sampai puncak. Letih giler




X-Pert Sinai 2010!




Turun dari mendaki lebih memenatkan dari mendaki sebab sewaktu ni kaki dah letih dan kena jalan berhati - hati supaya tak tergelincir.


Setelah habis turun mendaki, kena jalan jauh lagi. Penat, penat!




Beratnya batu ni




Tinggalan mukjizat Nabi Musa, Air Mata 12




Jalan - jalan, carik sejarah!




Pemandangan yang cantik




Patung Lembu Samiri yang disembah oleh Kaum Nabi Musa




X-Pert Sinai 2010




Makam Nabi Harun




Setelah sampai di laut Dahab, kami makan seafood yang murah.




20 genih untuk makan fish fillet, udang beserta sotong dengan nasi + air lemon + roti arab




Naik lori untuk bertolak ke Blue Hole (tempat snorkeling) dari Hotel.


Best koott naik benda ni. hehe.




First time pengalaman snorkeling. Cuak - cuak je tengok dasar laut yang dalam giler. Takut - takut life jacket terbukak.




Setelah snorkeling, bersidai kejap. *kunun lebih putih nanti* hahaha.




Dalam perjalanan balik, banyak unta tersidai di tepi - tepi pantai




Belakang tu Kubu Salahudin Al-Ayubi




Inilah Kubu Salahudin Al-Ayubi




Sebelum nak ke Kubu Salahudin, kami perlu menaiki bot. Air di situ sungguh jernih sampai nampak dalam walaupun airnya dalam.




Berbaju Dahab, Egypt sebagai kenangan




Ahli Usrah Medic BKASM




Menaiki Bot untuk ke Kubu Salahudin Al-Ayubi




Pertemuan teluk antara 4 Negara; Jordan sebelah kiri, Israel di hadapan, Saudi Arabia di sebelah kanan, Mesir di bawah.




Coaster yang banyak berjasa bawak kami jalan - jalan. Walaupun pemandu arab kami ni kadang - kadang sesat!


5 Responses
  1. wah!!!!!!!!

    besnye!!!!

    cm nyesal lak ta g.

    hahahahha.

    tape2.

    len2 x ad.

    2moro neva die.

    ahahhaha.


  2. tepianmuara Says:

    salam..

    Ha...aku gi sana nanti ko sambut bleh??

    ho..


  3. aMiR LaLoQ : Says:

    haha smpat lg ko bjemur en..wkwkwk tape2 melanin ko byk,dunt worry r stakat snran UV yg x sbrapa tuh..hehe


  4. dEe-Nie Says:

    >shuk

    best giler!! rugi x pegi.. nk arapkan taun dpn, jgn arap besh mcm taun ni! hehehehe.

    >anip

    boleh.. nnt kte pakat mai dak sambest rmi2 turun smbut.. hehe.

    >amir

    kurenggg... aku jemur sbb nak ilangkan melanin la.. ade reverse reaction di situ.. hahahaha. *auta*