Prep malam ke prep petang best?

Sementara aku masih baru lagi keluar daripada alam persekolahan, aku ingin mengabadikan kenangan - kenangan dulu di sini agar aku tidak lupa satu hari nanti. tak nak lupa!!! hahaha. Setelah baca kenangan - kenangan di sekolah dalam blog Hatta, rasa teruja nak cerita juga. Hehe.

Mungkin bermula dengan pengalaman prep. Sebelum masuk asrama, selalu dengar perkataan prep daripada abangku yang belajar di MRSM Kuala Berang satu ketika dahulu. Prep tu rupa - rupanya preparation class. Haha.

Bagiku prep petang takderlah best sangat. prep petang dah lah baru balik dari sekolah, lepas solat zohor dengan makan tengah hari kat DM, rehat sekejap, terus pergi. tak dapat rehat lama. Kadang - kadang aku tak makan tengah hari kat DM. Sebab dah makan kuih - kuih kat DM dengan makan nasi goreng+telur mata+kicap HARI HARI time rehat kat sekolah. dah kenyang! nasi goreng tu laku kot. beratur panjang giler. yang kuih - kuih kat DM lak, selalu tunggu kalau ada lebih.. sebab nanti nak tambah banyak2. paling aku suka roti jala! kuih ketayap dengan karipap pun hot stuff!! haha.. Sekolah aku ni peraturan berubah - ubah setiap tahun. Kejap kami balik 2.40 p.m. Kalau macam tu prep 4.00 - 5.00 p.m. Kejap sekolah balik 2.10 p.m. Prep 3.30 lak. Kadang - kadang 1.40. Prep nya pukul 3.00 lak. Memang letih.. Lagi tak best kalau lepas balik sekolah tak boleh naik asrama. Kena PAKAI BAJU SEKOLAH pegi prep petang (time aku form 4 dan masa - masa tertentu kena denda) . Dah lah berpeluh - peluh, baju busuk. Orang bukannya basuh baju tiap - tiap hari. Sabar jer lah. Time tak boleh naik asrama, kena pakai baju sekolah, kitaorang mesti bukak baju kemeja sekolah dan sidai kat koridor musolla sementara tunggu prep petang. taruk beg dengan buku - buku kat koridor sudut kanan belakang musolla... haha.. tuh port beg dan buku aku dan kawan - kawanku yang lain. Kadang - kadang kitaorang belajar kat situ. Tapi selalunya memang terbongkang ramai - ramai kat atas karpet musolla yang 'EMPUK'. hahaha. kalau tengok dari jauh musolla tu, macam dah jadi anak anak pelarian dah.. semua ketiduran keletihan.. nanti prep dah nak mula, pengawas kejutkan! ramai - ramai jerit BANGUN, BANGUN sambil cuit cuit. hahaha. Selalu prep petang ada kelas tambahan, memang biasa masuk lambat. Kalau mula 3.30, 3.50 baru masuk. ishk2x... sudahnya muka semua SEBEL dalam kelas.. tertidur2x... time form 5 lak, kalau aku malas masuk kelas tambahan, buat - buat ada kerja dengan teacher norkiah! tapi memang selalu ada. kalau takde, aku carik!!! hahaha. nanti mulalah ada cikgu complaint, ada pengawas buat kerja time kelas tambahan.. tak boleh.. sejak tu aku takut.. tak jadi da.. hahaha.


Habis PMR, semua orang main je time prep malam. Buat bising ganggu Form 4 dan Form 5 yang nak periksa. hahaha.


Prep malam, prep yang ditunggu2! Prep malam paling best! Aku ada 4 kelas prep malam time form 5. Mula - mula kena pegi kelas angkat tgktan 1 razi (jarang aku pergi, malas nak jaga! hahaha) tengok pengawas lain smangat pegi klas agkt msg2.. siap buat program.. lagi2 si Hatta tu. hahaha. mungkin sbab aku banyak kerja lain nak settle. pastuh, aku terus pegi bilik teacher norkiah tercinta. sambung buat kerja apa-apa yang patut. awal tahun sibuk dengan borang kehadiran pelajar (memang sabar giler r.. ada je perubahan pelajar pindah, pelajar baru masuk.. memang sampai bulan 5 kot baru settle. tu yang kena print sikit sikit), file s/u, watikah sijil pelantikan... tengah - tengah sikit, sibuk dengan kertas kerja program itu dan ini... dan macam - macam lagi.. cerita dalam bilik teacher norkiah aku kena wat cerita khas. hehehe...



Agak - agak dah selesai kerja, sebelum pegi kelasku 5 Biruni, aku suka lepak kat 5 Ibnu Khaldun. Ada FAIZ, SHAFIZ, ZUL, HATTA, SYAZWAN kadang - kadang. Tak puas berborak kat musolla, kitaorang sambung kat kelas. best best!! sambil makan - makan... bergosip sana sini.. hahaha.. selalunya mengutuk orang r... nak wat cane.. dah memang besh!!! kalakar kot... kalau ada peristiwa lucu memang tak habis habis gelak!! jgnlah tunjukkan peristiwa lucu depan kitaorang.. memang jadi bahan!!!! hahahahaha. tiap - tiap ari buat dosa gelakkan orang... ishk2x... kadang - kadang aku pergi kelas diaorang selepas aku belajar serius kat kelas sendiri, nak release tention.. bergantung...

Zul jarang join kitaorang time prep malam.. dia rajin study... aku terharu tengok dia.. dia selalu berusaha dalam pelajaran.. sebab tu lah time pmr dia dpt 9A aku macam tumpang gembira giler2... sampai sekarang lebih kurang sama je aku rasa.. dia takde facebook, tak online.. tak dapat aku contact dia.. hmm... takpe, nanti aku balik kita keluar sama sama lagi!!!



Semasa kelas 4 Al-Farabi. Kitaorang balik paling lewat. Semua kelas dah tutup lampu dah.


Dah habis borak - borak sambil belajar.. (belajar tah masuk ke tidak).. pastu pergi kelas 5 biruni... mula mula aku lalu klas 5 razi.. bole tahan, tak diam membisu.. aku lalu kelas 5 kindi, 5 jabar, 5 farabi.. semua kelas mayat! hahaha... tak tahula ramai tidur ke ramai study.. tapi aku tengok semua rajin study.. huhu... tapi bila aku nak masuk kelas aku, aku dah dengar BOB ketawa - ketawa. dengan SOHAIB yang menceceh pe benda tah... dengan ACOI dan AMIR yang wat muka seleng2x... hahahaha... memang klakar giler r... kat kelas aku duduk sebelah FUAD, aku terus duduk sebelah FUAD.. biasalah.. fuad menanti aku dengan penuh kesabaran... pastuh aku dengar citer2 fuad lak.. citer apa? rahsia kita berdua en fuad en!!! hahahaha. kadang - kadang suka provoke fuad, nanti dia bengang!! hahaha... paling sakit kau tumbuk lengan aku fuad!!!! aku takkan lupa sampai bila2x... hahahaha.... tapi pastu baik semula... kelakar lah... fuad yang sentiasa di sebelahku.. kat sekolah duk sebelah dia, prep petang kelas tambahan duk sebelah dia kalau kat kelas sendiri... prep malam sah - sahlah duk sebelah aku gak sebab kat kelas sendiri... time dalam dorm pun sama!! katil aku sebelah katil dia je... memang patut pun time aku bagi chocolate message friendship day aku suruh ko guess 'dari : sentiasa disebelahmu..' pastu ko terus teka aku.. bagus2x.. memang bijak!!

SUDAHNYA BILA MASA AKU STUDY? haaa... agak2 da pkul 10.00 malam tuh baru terkebil kebil nak study serious!! sebelum tuh study gak.. tapi sambil borak2x...kdang kadang vice versa.. study serius dlu.. pukul 10 start borak borak.. depends mood aku camne hari tu... kalau aku malas nak study, aku akan wat add math.. sebab add math seronok!!! yang wat aku malas bila nak baca chem, physic, bio.. walaupun minat tapi membaca sahaja sungguh bohsan!! baik wat latihan add math.. mencabar.. kalau tak faham tanya fuad dulu... agak - agak belum sampai seminit dia jawab tak dapat.. terus tanya panex... hahahahahaha... no offence fuad!!

selalunya aku balik lambat sikit.. kul 11.00.. dah tahu tak banyak study sebelum tu, cuba cover balik... prep habis kul 10.30 malam biasanya... dan selalunya aku akan balik dengan zul tiap - tiap malam.. lepas tu singgah koperasi beli roti hot dog, x pun air susu coklat dutch lady.. pastu pegi DM, makan la apa yang dihidangkan... plg besh kalau dihidangkan roti canai!!! time ni bertambah2... hahaha... ni baru cerita prep... kalau ikutkan banyak lagi nak describe.. besh giler kehidupan di SAMBEST!!!



Time ni 3 Al-Biruni. Kelasku yang paling best time 3 Al-Biruni dan 5 Al-Biruni. Bising tak ingat dunia. Nanti perempuan tak puas hati dak laki suka buat bising. Tapi baru korang tahu, benda tulah kita miss sekarang ni. hahahaha.


p/s: prep malam aktiviti aku berubah - berubah. kadang - kadang aku duk bilik teacher norkiah yang berair cond sepanjang prep. study kat sana. kadang - kadang satu malam tuh aku serius. aku ubah - ubah supaya aku tak rasa bohsan hari - hari wat benda yang sama. hahaha. kata asrama.. memanglah sama je. depends pada kita untuk mencorakkannya! hehehe.
9 Responses
  1. hahhahaahahahhahahahahahhahhahahhahahhahahhah...seriusly lucu dan mnggamit memory!!!!!!!!!!

    pasni sape pulak nk smbung cter tntg zmn skola..hahhahahaha..seriusly rnu nk meninggall.hahhaha

    Knape ko bocorkn aktiviti kite yg ske gelakkn orang..hahahhaha..mcm kite x dgelakkn pulak...hahahahaha..

    nway xkering gusi la prep kite..kalau petang tu tido la slalunye..hahhahahhaa


  2. prep mlm mmg d best!

    prep ptg mmg ak ponteng.

    ngahahahahaha.

    pnah 1 time 2 kene tangkap ngn cg.

    seb bek alsn ak bek punye.

    so ta de la kene jemur tgh pnas.

    sian kwn2 ak.

    lg ksian bf ak kalo ak kene tngkap.

    knpem kene pyungkn putri lilin ni.

    hahahahaha.

    all n all.

    high skool mmg bes!

    d bes n d worst ppl i've met were in high skool.

    :)


  3. dEe-Nie Says:

    >hatta, spe ek slalu jd mangsa kite?? hahahahahaha.....
    besh giler enn... rindu giler nak mati...... lgi besh klu di bawa2 sampai ke dorm sblum tidur... mmg tidur lmbat..!! kdg2 citer2 sedar2 da pkul 1 pagi.. 2 pagi... hahahaha..

    > shuk, yup2x.. high skul besh giler!!! klu aku jadi kau..
    aku nak jdikan cerita tu, aku kena tgkap dgn cikgu.. sbb nak tgok pakwe tu snggup tak nk pyugkan puteri lilin dia.. (aku rse x kot) hahahaha..


  4. FuadShahLim Says:

    ehem2...nape la ko slalu wat aku merindui zaman skula ek deenie?huhu..besh2..tyme kat skula mmg besh..rse cm bwat time machine n go back to that time jew..pastuh relive balek mse tuh..buleh kte cbe ubah ap yg kte nk ubah.bwat btul ap yg kte wat salah..ah..rindu2..huhu..memori kat sambest xdpt ku lupakan smpy bler2..d best 2 years of my life..hehe..n btw deenie, jgn le tnye bout addmath lg ea..huhu..lemah daku..adeh..


  5. hahahahhaha.

    deenie jeless.

    u wouldnt know wut a guy can do 4 a girl when he's in luv.

    ;P


  6. atisouless Says:

    5 BRN mmg best..aku pon suke kelas tuh...sume shengal2 kecuali aku...hahah....


  7. ichiexe Says:

    kuang asam tol ko ckp klas ak xdiam mmbisu..mmg pon..
    hahah

    kaki2 bsing..
    ebal,shuk..haha


  8. Teh DuDe... Says:

    hmm...best gak rupenye prep petang ni..len kali nk pegi la..haha
    lame gile x pegi.


  9. klas paling CEMERLANG r yg pling bising.haha