Kuliah G2G Perubatan Ain Shams


Yallah bisur'ah ya sodiq, ana haruh masgid li solatil gom'ah!Huuhh. Alhamdulillah, masuk hari ni sudah seminggu rupanya aku memulakan pengajian Perubatan di Universiti Ain Shams kuliah G2G. Terkadang tu tersangatlah faham, terkadang tuh blurr habis! Ana mush fahim! Nos Nos ya Dukturah!! Haha.

Untuk tahun pertama, silibus Perubatanku adalah subjek Anatomy, Physiology, Biochemistry, Histology.

Anatomy

Kuliah Anatomy tidaklah begitu menakutkan walaupun doktornya menerangkan dalam Bahasa Arab kerana Anatomy lebih kepada tahu struktur badan yang nampak sahaja. Tetapi banyak giler nak mati! Nak kenal hafal semua nanti. Yang seronoknya, kami pelajar Melayu ramai dalam kelas G2G, kadang-kadang doktor nampak nanti dia tanya " Ya Malizi! Entu fahmin wa la'ah? " .. Kitaorang pun jawablah, "Ihna mush fahmin!".. Yib ah (Jadi), doktor pon akan terangkanlah dalam Bahasa Inggeris syuwaiyah syuwaiyah (sikit - sikit). Huhu.

Physiology

Doktor ni kira macam no kompromi langsung! Fully Bahasa Arab, walhal ajar kitaorang kat MOU dulu cakap Inggeris fluently. Ishhk, akan tetapi rasanya mush musykilah ( tiada masalah ) kot sebabnya semua fakta physiology ada dalam slide presentation kat depan. Jadi doktor terangkan dalam Bahasa Arab tu pon just nak menjelaskan orang-orang Arab ni makna ayat dalam Bahasa Inggeris tuh.

Biochemistry

Yang ni seronok. Doktor terangkan fully in English! Haha. Akan tetapi inilah kelas yang paling kosong kot. Sebabnya orang Arab tak suka doktor-doktor yang terang dalam Bahasa Inggeris kerana mereka ni kurang faham kott.

Histology

Doktor ni pon sama no kompromi. Sebab ketika kelas Histology dan Physiology orang Arab memang penuh. Kami pon tenggelam. Tapi rasanya tiada masalah besar nak belajar Histology. Lebih kurang macam anatomy. Bezanya, Histology struktur dalam badan yang tidak boleh dilihat melalui mata kasar. Yib ah, Insya Allah mush musykilah! Amiin.

Praktikal

Ketika nih seronok juga kerana doktor menerangkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab. Kelas praktikal dipecahkan kepada beberapa kumpulan. Kami kumpulan akhir dan majoriti MALIZI. Jadi, kebanyakan doktor terangkanlah dalam Bahasa Inggeris selalu. Alhamdulillah.

Akan tetapi, kami perlu bersiap sedia menghadapi peperiksaan nanti. Katanya peperiksaan G2G susah berbanding peperiksaan MOU. Hmm. Tenang, pepatah Melayu ada berkata "Usaha Tangga Kejayaan!"
4 Responses
 1. smoga berjyla ye.

  bonne chance.

  wee.


 2. valeria Says:

  kat sni en ad sorang tutor anat tuh yg tau cakap melayu sket2..
  "faaham walla tak faaham?"
  "keeliru?"
  we turned excited..


 3. m. shuk. sha Says:

  belajar medic dlm ba??
  br ak tau..mesti ssh gler nk paham..
  ak lg relax la nmpknye..huhu


 4. fiD Says:

  bezzzzzzzzzzz!!!!!